Column: Trap er niet in!

Afgelopen week is een 80-jarige inwoonster uit Ridderkerk bijna slachtoffer geworden van ongewenste straatverkoop. Op straat werd zij aangesproken door een man in een ogenschijnlijke dure auto.

Hij sprak haar aan bij haar achternaam en gaf aan met haar man gewerkt te hebben. De straatverkoper was nu werkzaam in de keukenbranche en omdat hij met de man van de vrouw had samengewerkt, wilde hij de vrouw een pannenset ter waarde van € 2.000,- geven.

Mevrouw gaf aan de man niet te herkennen en geen pannenset nodig te hebben. Bij thuiskomst trof ze de straatverkoper bij haar huis aan en uiteindelijk is het de straatverkoper gelukt om zelfs bij mevrouw in het huis te komen. De verkoper wilde na het uitpakken van de pannen het BTW bedrag ontvangen en was bereid om mevrouw naar de geldautomaat te rijden om af te rekenen.

Het is mevrouw gelukt om de straatverkoper het huis uit te krijgen zonder iets te betalen, maar het had ook anders af kunnen lopen. Deze vorm van opdringerige straatverkoop is niet nieuw. Als sinds de jaren 80 worden hier door het hele land meldingen van gemaakt. Pannen- en messensets die volgens de straatverkopers honderden tot duizenden euro’s waard zijn blijken in de praktijk bij (web)winkels een paar tientjes te kosten.

Na het horen van dit verhaal zou men denken aan oplichting en kan de politie achter de oplichter aan, maar volgens de wet zijn het oneerlijke handelspraktijken en dat blijkt in de praktijk erg lastig om te beboeten of te bestraffen.

Onze tip aan een ieder is om niets aan huis te kopen en vooral geen onbekenden in huis te laten. Koop je producten in een winkel, bij een gecertificeerde webwinkel of bij een marktkoopman. De consument geniet bij deze verkoopkanalen van wettelijke bescherming op de aankoop.

Partij 18PLUS werkt inmiddels aan een voorstel om niet geregistreerde straatverkopers uit Ridderkerk te weren. Tot die tijd is het aan een ieder van ons om vooral onze senioren te waarschuwen voor oneerlijke handelspraktijken, oplichting en babbeltrucs.

Mocht u vragen/opmerkingen/aanvullingen hebben naar aanleiding van deze column dan kunt u deze mailen aan raadslid@partij18plus.nl. Uiteraard kunt u zich over andere zaken ook tot dit e-mailadres wenden. Daarnaast zijn we via WhatsApp te bereiken op: 0610856604.

Jeroen van Neuren, Nanda de Vormer, Lucien Westbroek, John Stip, Sara Griep, Samantha Gerritse en Jeroen Sluimers.
Raadsleden Partij 18PLUS

HOE BLIJF IK OP DE HOOGTE?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief