Column: Rood-Wit-Blauw

Het belooft morgen een mooie Koningsdag te worden zonder neerslag. Dat is fijn want er valt veel te beleven in Ridderkerk op Koningsdag. Van de verschillende kleedjes-/vrijmarkten tot de aubade op het Koningsplein in de ochtend.

Tegen de middag start de 24e editie van de Ridderkerkse truckerstocht. Duizenden Ridderkerkers staan langs de route om te zwaaien naar de vrachtwagenchauffeurs en hun altijd goedlachse bijrijders. Een mooi maatschappelijk initiatief voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook aan muzikaal vermaak en heerlijke versnaperingen ontbreekt het op Koningsdag niet. In alle wijken is er vermaak te vinden, soms tot in de late uurtjes.

Op Koningsdag wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. In sommige straten wordt dat uitbundig uitgepakt. Zo is er in de Oranjestraat en de Nassaustraat ieder jaar weer een zee van Nederlandse vlaggen waar te nemen.

Een week na Koningsdag hangen we de vlag weer uit. Dit keer echter halfstok. Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en in Zuidoost-Azië. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.

Een dag later op 5 mei mag de vlag voluit wapperen. Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van onderdrukking.

Veel mensen hebben hun leven gegeven voor de Nederlandse driekleur. Om de vlag het afgelopen jaar op zijn kop te zien hangen als protest tegen regeringsbeleid is voor nabestaanden van gesneuvelde Nederlandse militairen pijnlijk om te zien. Protesteren is prima, maar laten we daar nooit meer onze Nederlandse driekleur voor misbruiken.

Partij 18PLUS roept alle huishoudens in Ridderkerk op om op Koningsdag, 4 mei en 5 mei de Nederlandse vlag met trots en respect uit te steken. Nederlands bekendste volkszanger zong ooit; “Waar ter wereld is oprechter trouw. Dan tussen volk en het rood, wit, blauw?” Dit is het moment om dat te laten zien.

Mocht u vragen/opmerkingen/aanvullingen hebben naar aanleiding van deze column dan kunt u deze mailen aan raadslid@partij18plus.nl. Uiteraard kunt u zich over andere zaken ook tot dit e-mailadres wenden. Daarnaast zijn we via WhatsApp te bereiken op: 0610856604.

Jeroen van Neuren, Nanda de Vormer, Lucien Westbroek, John Stip, Sara Griep, Samantha Gerritse en Jeroen Sluimers.
Raadsleden Partij 18PLUS

HOE BLIJF IK OP DE HOOGTE?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief