Column: Ridderkerkers op 1

Op 27 maart aanstaande is het precies 10 jaar geleden dat Partij 18PLUS voor het eerst toetrad tot Ridderkerkse gemeenteraad. De eerste 4 jaar waren we de kleinste partij met 1 van de 29 zetels. De laatste 6 jaar zijn we de grootste partij met, sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2022, 7 van de 29 zetels.

Het is een feit dat je als grootste partij meer voor elkaar krijgt dan als kleinste partij. Toch kregen we als eenmansfractie in de raadsperiode 2014 -2018 zo nu en dan ook een meerderheid voor onze voorstellen. Zo hebben we op 6 november 2014 een voorstel ingediend, die door alle partijen toentertijd is gesteund, om het afvalbrengstation ook in de avond open te stellen. Uiteindelijk heeft het bijna 10 jaar geduurd, maar sinds kort kunnen inwoners van Ridderkerk ook in de avond terecht op het afvalbrengstation. Politiek is soms een kwestie van de lange adem.

Zo ook onze strijd om nieuwbouwwoningen en sociale huurwoningen met voorrang aan Ridderkerkers toe te wijzen. Partij 18PLUS heeft minder dan een jaar geleden een voorstel ingediend die ervoor zorgt dat bij nieuwbouwprojecten van 3 of meer woningen er extra punten toegewezen moeten worden aan Ridderkerkers, zodat onze eigen inwoners meer kans maken op een woning in ons eigen dorp.

Wat ook een kwestie van de lange adem is, betreft het toewijzen van sociale huurwoningen aan Ridderkerkers. Veel inwoners verlangen nog terug naar voor 2015, toen om de week in het midden van De Combinatie de beschikbare sociale huurwoningen van Woonvisie stonden afgebeeld. Bonnetje invullen en hopen maar dat er een sociale huurwoning werd toegewezen.

De toetreding van Woonvisie tot Woonnet Rijnmond in 2015 heeft absoluut geen goed gedaan aan de slagingskans van Ridderkerkers. Toch is er een doorbraak te melden. Sinds 1 januari 2024 heeft de Rijksoverheid de Huisvestingswet aangepast en mogen woningcorporaties tot maximaal 50% van de sociale huurwoningen toewijzen aan lokaal woningzoekenden. Dat is een verdubbeling van wat er tot eind vorig jaar mogelijk was. Het zijn stappen vooruit naar uiteindelijk een systeem met een nog hogere slagingskans voor lokaal woningzoekenden.

Mocht u vragen/opmerkingen/aanvullingen hebben naar aanleiding van deze column dan kunt u deze mailen aan raadslid@partij18plus.nl. Uiteraard kunt u zich over andere zaken ook tot dit e-mailadres wenden. Daarnaast zijn we via WhatsApp te bereiken op: 0610856604.

Jeroen van Neuren, Nanda de Vormer, Lucien Westbroek, John Stip, Sara Griep, Samantha Gerritse en Jeroen Sluimers.
Raadsleden Partij 18PLUS

HOE BLIJF IK OP DE HOOGTE?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief