Column: Maffiapraktijken

"I'm gonna make him an offer he can't refuse." Deze legendarische uitspraak komt van maffiabaas Don Corleone uit de bekroonde film The Godfather. 50 jaar na dato is de film nog ongekend populair.

De verweving tussen criminele organisaties (onderwereld) en de ‘gewone’ maatschappij (bovenwereld) is echter geen fictie zoals we dat uit de films kennen. Tegenwoordig noemen we dat ‘ondermijning’. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren, notarissen en de gemeente.

Ook in ons mooie Ridderkerk komt ondermijning voor. Een paar weken geleden werden er nog invallen gedaan bij drie loodsen en twee garageboxen in Ridderkerk. De ‘vangst’ was 39 vuurwapens, waaronder 20 automatische vuurwapens, drugs en grondstoffen voor drugs. Fantastisch recherchewerk van de politie. Toch vragen we ons af waarom deze criminelen Ridderkerk hebben gekozen als vestigingsplaats.

Het probleem schuilt voor een groot gedeelte in het gemak om als “legaal” bedrijf een pand te huren/te kopen in Ridderkerk. Een vergunning om je als bedrijf te vestigen in Ridderkerk is op dit moment niet nodig. De gemeente Rotterdam heeft jaren geleden een vergunningstelsel ingevoerd die de burgemeester de mogelijkheid geeft om bepaalde gebieden of bepaalde bedrijfstakken aan te wijzen als vergunningsplichtig. Een gemeente heeft hierdoor een mogelijkheid om de aanvrager te screenen op onder andere integriteit. Het is weer een extra instrument om ondermijning te voorkomen, want criminele organisaties willen in de anonimiteit blijven en mijden hoogstwaarschijnlijk gemeenten waar een vergunning aangevraagd moet worden.

Wellicht ontstaat nu de gedachte dat goedwillende bedrijven hier een extra administratieve last door krijgen, maar het zijn juist goedwillende bedrijven die al jaren in Ridderkerk gevestigd zijn die schreeuwen om een dergelijk systeem. Ook de goedwillende bedrijven zien met lede ogen aan wat er in hun omgeving bij malafide bedrijven gebeurt. Wanneer ondernemers aangeven in de avond niet meer dan hun bedrijfspand te durven vanwege het dreigende klimaat op het bedrijventerrein dan moet er iets gebeuren.

Daarom dient Partij 18PLUS vanavond een voorstel in die om zo een vergunningstelsel verzoekt. Indien het voorstel wordt aangenomen hopen we dat dit instrument bijdraagt aan een veiliger Ridderkerk.

Mocht u vragen/opmerkingen/aanvullingen hebben naar aanleiding van deze column dan kunt u deze mailen aan raadslid@partij18plus.nl. Uiteraard kunt u zich over andere zaken ook tot dit e-mailadres wenden. Daarnaast zijn we via WhatsApp te bereiken op: 0610856604.

Jeroen van Neuren, Nanda de Vormer, Lucien Westbroek, John Stip, Sara Griep, Samantha Gerritse en Jeroen Sluimers.
Raadsleden Partij 18PLUS

HOE BLIJF IK OP DE HOOGTE?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief