Ridderkerk Beslist

Partij 18PLUS voert referendum in

Als eerste politieke partij in Nederland voert Partij 18PLUS een eigen referendumverordening in. Hiermee vergroot Partij 18PLUS de participatie en democratie voor de inwoners van Ridderkerk. Deze raadsperiode zal Partij 18PLUS voorafgaand aan besluitvorming over een bepaald voorstel in de gemeenteraad, bij Ridderkerkse huishoudens ophalen of ze voor of tegen het voorstel zijn. Wanneer voldoende huishoudens het referendum invullen, zal het meerderheids standpunt meegenomen worden door de raadsleden van Partij 18PLUS in de besluitvorming.

Bij de veelgestelde vragen verder op deze pagina staat in detail de werkwijze van de referendumverordening.

Met deze unieke vorm van participatie hoopt Partij 18PLUS het vertrouwen in de (lokale) overheid te versterken. Mocht het referendum in een behoefte voorzien, dan zal dit bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 een speerpunt worden in het verkiezingsprogramma van Partij 18PLUS.

Vraag & antwoord

Wat is een referendumverordening?

Een aantal gemeenten hebben een referendumverordening. Met deze verordening kunnen gemeenten een referendum uitschrijven om de mening van hun inwoners over een bepaald onderwerp op te halen. De gemeente Ridderkerk heeft een dergelijke verordening NIET en zal deze raadsperiode ook NIET ingevoerd worden. Partij 18PLUS komt nu met een EIGEN referendumverordening om als politieke partij zelf een referendum uit te kunnen schrijven.

Hoe werkt een referendum die Partij 18PLUS in wil zetten?

Voor bepaalde onderwerpen, die een grote impact hebben in Ridderkerk of in de wijk, wil Partij 18PLUS weten hoe een meerderheid van huishoudens aankijkt tegen een voorstel die wordt behandeld door de gemeenteraad. Ridderkerkse huishoudens krijgen een stemformulier van Partij 18PLUS om VOOR of TEGEN een voorstel te stemmen. Bij een voldoende aantal stemmen zal het meerderheidsstandpunt over worden genomen door de raadsleden van Partij 18PLUS bij de besluitvorming.

Een voorbeeld is een raadsvoorstel waarbij een woontoren van 50 meter hoog mogelijk wordt gemaakt op een plek waar nu een gebouw van maximaal 8 meter hoog staat.

Krijgen alle Ridderkerkse huishoudens een stemformulier?

Dat ligt helemaal aan het onderwerp. Wanneer het alle Ridderkerkse huishoudens betreft ontvangen alle Ridderkerkse huishoudens een stemformulier. Wanneer het Ridderkerkse huishoudens in een wijk betreft ontvangen uiteraard niet alle huishoudens van Ridderkerk een stemformulier. In het eerder genoemde voorbeeld krijgen alle Ridderkerkse huishoudens in een straal van 500 meter van de ontwikkeling een stemformulier.

Waarom huishoudens en geen inwoners?

Partij 18PLUS heeft geen toegang tot de Basisregristratie Personen (BRP). Wie woonachtig is op een adres kan niet achterhaald worden. Een stemformulier per huishouden is goed werkbaar. Personen binnen een huishouden dienen zelf overeenstemming te bereiken over de stem die het huishouden uitbrengt.

HOE BLIJF IK OP DE HOOGTE?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief